Vi städar upp och fasar ut en rad funktioner

”The Times They Are a-Changin'” sjöng Bob Dylan redan 1964 och detsamma säger vi just nu på Surftown. Vi fortsätter arbetet med att förbättra våra produkter och för närvarande arbetar vi på en större uppgradering och optimering av våra backend och system. I samband med detta kommer några funktioner fasas ut och tas bort. Några av dessa ersätts dock med något nytt och bättre.

NOTERA: Det är tal om funktioner som idag finns i din kontrollpanel (My Surftonw). Det handlar alltså uteslutande om att den funktionalitet inte längre kommer att vara tillgänglig via kontrollpanelen.

Alla funktioner nedan kommer att fasas ut under våren. Vi kommer att berätta mer när vi närmar oss.

Det finns olika anledningar till att funktionerna fasas ut. Några av funktionerna tas bort eftersom de utgör en onödig säkerhetsrisk, samtidigt som det finns bättre alternativ. Andra funktioner, som MIME type och ODBC, fasas ut eftersom våra webbserverprogram inte längre har stöd för dem eller för att de är föråldrade och har ersatts av nyare funktioner.

Nedan följer en fullständig lista över de funktioner som kommer att tas bort:

white_1px

CGI-dir

CGI-dir fasas ut i den bemärkelse att vi tar bort möjligheten att aktivera CGI via kontrollpanelen. Vi kommer inte att stänga för dom som redan har aktiverat CGI och om du har kunskapen till det så kan teoretiskt sätt CGI fortfarande aktiveras genom en .htaccess fil.

white_1px

MIME-typer

Möjligheten för att lägga till egna MIME-typer via kontrollpanelen försvinner. Man kommer naturligtvis att kunna fortsätta använda egna MIME-types via .htaccess och web.config.

white_1px

SSI

När vi talar om SSI så är det funktionaliteten med SHTML som kommer att fasas ut, då det idag finns mer modärna alternativ i PHP och ASP.net.

white_1px

PostgreSQL

Möjligheten för att skapa nya PgSQL-databaser kommer att försvinna. Existerande databaser kommer inte att påverkas.

white_1px

Maildomän-alias

Vi vill understryka att det inte är tal om vanligt e-post-alias. Du kommer fortfarande kunna upprätta en e-postadress som ett alias till en annan e-postadress. Det är däremot tal om en mindre använd och separat e-postservice som finns i förbindelse med upprättelse av domänalias.

white_1px

SiteStudio och SiteBuilder ersätts av ett nytt och bättre hemsideprogram

Har du skapat din hemsida med hjälp av SiteStudio eller SiteBuilder, så kommer det inte att påverka din redan publicerade hemsida. Användare som har aktiverat och använder SiteBuilder kommer fortsatt att kunna redigera deras hemsidor. SiteStudio kommer att tas bort helt för alla användare och man kommer inte att kunna uppdatera sin hemsida genom SiteStudio.

Alla användare får tillgång till ett nytt och bättre hemsideprogram där du kan skapa en vacker och modern webbplats. Det kommer vi naturligtvis berätta mer om inom kort.

white_1px

Squirrelmail och Atmail fasas äntligen ut

Det är nu en tid sedan vi lanserade vår nya webbmail. Då meddelade vi att vi skulle påbörja utfasningen av de två gamla webbmailklienterna Squirrelmail och Atmail. Nu är det dags att göra allvar av planen och de två webbmailklienterna stängs ner helt. Därefter kommer du bara ha tillgång till Surftowns nya webbmail.

Vi har valt att fasa ut SquirrleMail och AtMail p.g.a flera olika orsaker. Vi vill fokusera vår insats på en webbmail och har valt att fokusera på vår nya webbmail som tillåter oss att erbjuda ett större urval av funktioner. Det är också den webbmail som används av största delen av Surftowns användare. Det är även så att både SquirrleMail och AtMail innehåller fel som skapar onödvändig frustration hos användarna och extra arbete för oss.

Vi har tagit de synpunkter som finns i förhållande till vår nya webbmail och i förbindelse med det kan jag avslöja att det under sommaren kommer en stor uppdatering av webbmailen. Både design och funktionalitet kommer att få ett stort lyft.

Om du av en eller annan orsak inte har möjlighet att använda vår webbmail, så är det även möjligt att installera ett e-postprogram på sin dator och läsa/hämta din e-post via POP3 eller IMAP.

white_1px

.web.surftown.se-domäner

Vi har redan tagit bort möjligheten att upprätta .web.surftown.se-domäner, men det finns idag fortfarande aktiva .web.surftown.se-domäner. Dessa domäner kommer under våren att bli deaktiverade så att de inte längre är tillgängliga. Eventuellt innehåll som ligger på de existerande .web.surftown.se-domänerna kommer inte att raderas, men eftersom domänerna inte längre kommer att fungera, kommer materialet inte heller kunna nås via en webbläsare.

white_1px

FrontPage Extensions

Även här handlar det om en funktion som redan idag inte finns tillgänglig för nyregistrerade kunder. De användare som har haft FrontPage Extensions aktiverat innan dess vi stängde ner för funktionen har fortfarande kunnat använda den. När vi under våren stänger ner för FrontPage Extensions så kommer det att gälla alla användare, och funktionen kommer inte längre att vara tillgänglig i kontrollpanelen.

white_1px

OsCommerce (1-click install)

Vi har tidigare erbjudit möjligheten att installera OsCommerce via 1-click Toolbox. Idag erbjuder vi inte den möjligheten, men du kan dock installera OsCommerce manuellt och använda OsCommerce på Surftown webbhotell.

white_1px

ODBC och MyLittleAdmin

För både ODBC och MyLittleAdmin finns det nyare och bättre alternativ. Klicka på ”Läs mer” bredvid dem för att läsa mer om hur du exempelvis använder SQL Management Studio istället för MyLittleAdmin eller hur du ansluter till en MSSQL databas utan att använda ODBC.

Om du har frågor är du välkommen att kontakta Surftowns kundtjänst på https://surftown.com/support/create

70 Comments

1 2
 1. Bengt Linde
  februari 28, 2013 @ 12:11 e m

  Vad är det för ”.web.surftown.dk”-domäner som pratas om? Är det addresser till utvecklingsversioner av kundkonton?Eller är det någon gratisdomän man fått av surftown tidigare?
   

 2. Bo Kruse
  februari 28, 2013 @ 12:21 e m

  Hej Bengt 

  Det er er gratis-domæne, som Surftown tilbød kunder i gamle dage. Det er ikke længere muligt, at oprette sådan et domæne, men der findes allerede oprettede domæner. De domæner vil blive lukket ned.

 3. Jens
  mars 1, 2013 @ 2:31 e m

  Det var en kortfattad lista som väcker frågor! Jag tror att ”mail alias” kan vara nåt jag använder. Finns alternativ klart?

  Jag försöker febrilt komma på från vilket sammanhang ”mime type” försvinner men gissar att det inte är mail, där det känns centralt. Kan ni ändå säga vad det var och varför det inte behövs?

 4. Anette Palm
  mars 4, 2013 @ 12:10 e m

  Synd att ni tar bort Squirrelmail! Tycker den har varit jättebra och är inte förtjust i er nya webmail.

 5. Kabuto
  mars 4, 2013 @ 12:24 e m

  Så nu kommer mina cgi script att sluta fungera :-/

 6. Sture
  mars 4, 2013 @ 12:28 e m

  Att squirrelmail försvinner är mycket olyckligt. Den har bra funktionalitet för att hantera stora mängder mail som jag gör…
  Den nya webmailen är mycket osmidigare för detta. Dessutom går den bra mycket trögare – ett klart steg bakåt enligt min åsikt.

 7. Acke Hedberg
  mars 4, 2013 @ 12:47 e m

  Jag kan tyvärr inte göra annat än hålla med Anette och Sture.

  Min erfarenhet av det ”nya” e-postprogrammet är inte i närheten av lika positiva som Squirrelmail. Använder jag det nya programmet på någon av mina i-Pads går det inte att scrolla ned i brevet, så om brevet inte får plats på sidan från början är det bara att inse att det får jag läsa på datorn vid ett annat tillfälle. Efter att ha bytt mobiltelefon till en Windows8 Phone upplever jag lite andra problem, som inte dyker upp i Squirrelmail.

 8. Nea
  mars 4, 2013 @ 1:09 e m

  Jag kan bara hålla med, den nya webbmailklienten är klumpig och långsam, jag föredrar alla gånger squirrelmail.

 9. Bjorn
  mars 4, 2013 @ 1:52 e m

  Finns något annat sätt att hantera email på när Squirrelmail försvinner?
  Den nya email-hanteringen är alldeles för omständig och långsam!

 10. Bengt Ekenberg
  mars 4, 2013 @ 2:11 e m

  Tycker det är ett steg bakåt att ta bort ATMAIL – det Ni presenterar som alternativ upplevs som sämre..!

 11. Terje Hov
  mars 4, 2013 @ 2:11 e m

  Har hverken tid eller ork til å bygge en ny hjemmeside, så dette er begynnelsen til slutten for meg.Jeg bruker sitestudio.
  MVH
  Terje Hov

 12. Nisse
  mars 4, 2013 @ 2:43 e m

  För dom som använder sig av .net och MIME type så kan du skriva in det direkt i .config filen så lägger IIS till dom.

 13. Lars
  mars 4, 2013 @ 8:04 e m

  När kommer cron job att vara tillgängligt.

 14. Daniel
  mars 4, 2013 @ 10:42 e m

  Mycket bra förbättringar, men skulle ju vara trevligt om ni introducerade något ”nytt” som är extremt användbart och inte ett dugg spexigt = cron-jobs för samtliga kunder?

 15. Varga
  mars 5, 2013 @ 11:57 f m

   Håller helt med!

 16. Varga
  mars 5, 2013 @ 12:01 e m

  Squirrelmail ska ni inte ta bort!  Det är katastrofalt för oss som använder webmailen i våra företag – hur pinsamt oproffsiga ska vi behöva uppfattas av våra kunder – dessutom är den nya webmailen klumpig, långsam och osmart! Till och med hotmail är bättre!

 17. Eddie
  mars 5, 2013 @ 12:02 e m

  Om ni nu valt att fasa ut SquirrelMail och alla andra alternativ till OpenExchange så skulle jag uppskatta att ni kanske inför en s.k. 1-Click install för t.ex. Squirrel då det är en mycket beprövad lösning och fortfarande väldigt bra.

  Kommer dessa utfasningar skänka plats för några nya features (t.ex. nya server-side språk som t.ex. Python, Scala eller Ruby?

 18. Kristoffer Alpsjö
  mars 5, 2013 @ 12:45 e m

  Ooops, SSI ryker? Dags att flytta från Surftown. Hejdå!

 19. David
  mars 5, 2013 @ 1:10 e m

  Ja då försvinner jag också…

 20. Mark
  mars 5, 2013 @ 2:30 e m

  Ta inte bort Squirrelmail! Den är snabb och fungerar utmärkt medan ert alternativ är en katastrof. Surftowns webmail fungerar dessutom fortfarande inte med Opera som trots allt ligger på top 5 för webläsare.

 21. Calle
  mars 5, 2013 @ 6:12 e m

  Klar katastrof att ta bort squirrelmail

 22. Hokan
  mars 6, 2013 @ 8:13 f m

  Synd att ni skall ta bort Squirrelmai, som är en av de få saker som funkar! Er andra mailwebblösning är katastrofdålig. Tänk om och tänk rätt!

 23. Samuel Carlsson
  mars 6, 2013 @ 10:36 f m

  jag använder Postgres idag. Kommer det att sluta fungera? Vad händer med min data? Ska jag börja gå över till MySQL?

 24. Tor-Björn
  mars 6, 2013 @ 10:45 f m

  Hur många röster för att ha kvar Squirrelmail behövs för att den ska få vara kvar? Den är som många är överens om betydligt bättre.
  Låt Squirrelmail vara kvar!!  

 25. Red
  mars 6, 2013 @ 10:56 f m

  Ok, vi ska ändå byta till en bättre leverantör…

 26. Joakim Ganse
  mars 6, 2013 @ 11:03 f m

   Jag använder aldrig webmailen, den är för mig en nödlösning.
  En lysande mailklient för dator är Thunderbird, finns för alla operativsystem, är gratis enkel och har full funkionalitet.

  I telefonen finns t.ex. K-9 (ja det är ett konstigt namn) till Android, det finns säkert motsvarande till Apple.

  Använd IMAP som protokoll, det finns bra instruktioner någonstans på surftowns supportsida.

 27. Niclas
  mars 6, 2013 @ 11:33 f m

  Jag tycker det är mycket synd att ni väljer att ta bort Squirrelmail. Jag sitter och arbetar via satellitlänk med låg bandbredd och då måste det finnas ett enkelt alternativ. Den nya webmailen är ingen höjdare.

 28. Tommy_oldfur
  mars 6, 2013 @ 12:04 e m

  Använder själv också sitestudio där ryker hemsidan. Dags att titta sig omkring. Synd för dem som har vant sig vid min sida.  Thank you and goodbay.

  MVH

  Tommy Oldfur  

 29. ZuneZ
  mars 6, 2013 @ 12:35 e m

  Rör inte Squirrelmail! När den nya webmailen bara står och hackar tomgång har det varit perfekt  att byta till Squirrelmail och få det man vill gjort på nolltid. Dessutom är den nya webmailen totalkass att använda via telefon.

 30. Katarina
  mars 6, 2013 @ 1:31 e m

  Surftown blir bara värre och värre. Det fanns en god anledning till varför man valde just Surftown för några år sen. Nu finns det inte en enda anledning kvar. 

 31. Vincent Eldefors
  mars 6, 2013 @ 2:08 e m

  Känns som att ni på Surftown har väldigt dålig koll på vad kunderna vill ha? Kommentarerna här talar väl sitt tydliga språk… Personligen spelar inga av de här förändringarna någon som helst roll då jag väljer lite mer moderna och långsiktiga lösningar själv men ni lär ju förlora en hel del mindre tekniskt kunniga kunder i och med de här förändringarna.

  Säger som flera andra, när kommer cron jobs till Surftown? Ni börjar halka efter övriga webbhotell återigen.

 32. Henrik Schullström
  mars 6, 2013 @ 4:02 e m

  Ja, det mesta av det som försvinner kan jag vara utan. Men jag kan inte överblicka hur mycket där ute som kommer att sluta fungera utan SSI.

  Jag tänker i synnerhet på sådant jag skapat åt andra, som ligger på Surftown, men som jag inte längre kontrollerar. Tricket var just att användarna kan uppdatera enkla rena textfiler, som sedan länkas in i sidan med… Just det!Och alternativet är? PHP givetvis, men då behöver alla berörda .html-dokument göras om, och gamla permalänkar blir stendöda.Snälla Surftown, ta inte bort SSI !!!

 33. PaLa
  mars 6, 2013 @ 6:44 e m

  Lite skeptisk till att ni tar bort de externa webbklienterna. Jag har haft massa strul med er egen och från vissa platser startar den inte ens upp…

 34. PaLa
  mars 6, 2013 @ 6:45 e m

  mailklienterna skulle det vara….

 35. Kebabrullenistan
  mars 6, 2013 @ 8:57 e m

  Finns ju gott om andra alternativa webbhotell som fortfarande erbjuder precis allt som nu tas bort av Surftown. Dags för flytt för min del.

 36. Kebabrullenistan
  mars 6, 2013 @ 8:59 e m

  Man kan ju iofs köpa en vps och sätta upp en egen Squirrel eller Atmail och ta och hantera sin e-post där, men… Varför ska man behöva det?

 37. Kebabrullenistan
  mars 6, 2013 @ 9:03 e m

  Det här är ju för att man valt Atomia som kontrollpanel. Det är samma som Binero valt och som Telia använder. Man kan inte längre erbjuda sådant som är önskat av kunderna med den kontrollpanelen. Man är bunden till var de serbiska (och förvisso svenska) utvecklarna känner för att leverera… Därför måste man stänga allt som vi nu kommer sakna.

 38. Sture
  mars 6, 2013 @ 10:12 e m

  Det vore trevligt med ett förtydligande om Squirrelmail. Vi har sagt vad vi tycker…

 39. wickdesigns
  mars 6, 2013 @ 10:21 e m

  Jaha. Upp som en sol ner som en pannkaka! Varför detta spektakel?

 40. Ritva Kahrila-Utter
  mars 6, 2013 @ 10:31 e m

  Hej
  Försökt läsa om era nya funktioner, men det är bara det att jag förstår ingenting av dom. Så jag hoppas att min e-post kommer ändå att fungera. Annars önskar jag att ni hjälper mig. Det har varit andra människor som gjort mina installationer på min dator. Jag kan ingenting om sådant. – Annars när jag bläddrar bland alla komentarer här nedan så är alla men,- men som är haja på datorer. Jag har ingen man som hjälper mig. Om inte min e-post fungerar så är det kört för mig. Gör inte mig handikappad!

 41. Peter
  mars 7, 2013 @ 9:21 f m

   Använder bara Squirrelmail, stabil och tar lite resurser.Den här hade jag gärna sett varit kvar.

 42. PaLa
  mars 7, 2013 @ 11:34 f m

  Håller helt med, surftowns egna krashar bara hos mig…

 43. Henrik Schullström
  mars 7, 2013 @ 5:03 e m

  Lite dåligt med reaktioner från Surftown här…
  Alltså, jag kan förstå om man tar bort omoderna saker som stöd för Frontpage, eller annat som är mer att betrakta som verktyg. Sådant får inte saker att plötsligt sluta fungera.
  Jobbigt givetvis för er som blir av med favoritmailen; Själv kör jag fortfarande  POP3/SMTP och bryr mig inte.
  MEN: Att ta bort serverfunktioner som direkt saboterar otaliga webbsidor är oförlåtligt!
  Jag tänker i första hand på SSI för egen del, men även på CGI och katalogindexeringen.
  Är det för jobbigt för servrarna eller vad? Prova då att ta bort stödet för PHP och se hur folk reagerar…
  Nä, just det, givetvis inte, men det är liksom lite samma sak, i den betydelsen att folk har byggt webb utifrån vad som finns att tillgå, och dessa webbsidor lär vara just många. Och dessa många sidor kommer att se ut som skräp, sluta fungera och göra folk väldigt arga, speciellt de som inte begriper vad som händer därför att de har fått hjälp eller rentav betalat för sin webb.

  Så, skärpning nu Surftown, tänk efter vad ni kan och inte kan ta bort innan ni ställer till det så att ni blir av med alla kunder!

 44. Saymaybetospam
  mars 10, 2013 @ 2:20 e m

  SSI vore väldigt lamslående om ni tar bort. Kan Surftown förklara exakt varför det är nödvändigt?

 45. mssurftown
  mars 11, 2013 @ 9:55 f m

  Tack för din feedback. Vi har utökat den med mer information gällande de olika tjänsterna. När det kommer till ”mail alias” så är det inte på tal om e-post funktionen där man kan koppla samman e-postadresser utan den e-posttjänst som finns i samband med domänhantering och skapande av domän alias.

  När det kommer till Mime type är det även här tal om tjänsten som är kopplad till webbservern och inte e-postsystemet.

 46. Per
  mars 11, 2013 @ 12:23 e m

  Precis som många nedan önskar jag också ha kvar squirrelmail då det är den enda som fungerar som den ska i Opera. 

 47. Sture
  mars 11, 2013 @ 12:26 e m

  Skickade ett mail till Surftown i ämnet, och fick till svar att Squirrelmail kommer att tas bort. Om det är definitivt lämnar jag skeppet.

 48. mssurftown
  mars 11, 2013 @ 2:24 e m

  Utfasningen av SiteStudio betyder inte att hemsidan kommer att tas bort utan det är möjligheten att uppdatera eller skapa nya hemsidor genom SiteStudio som inte kommer att vara möjlig. Det kommer inte att påverka din publicerade hemsida. Alla kommer istället få tillgång till ett nytt och bättre hemsideprogram.

 49. mssurftown
  mars 11, 2013 @ 2:34 e m

  Använder du PgSQL idag så kommer du även att kunna använda dig av det i framtiden, men vi kommer inte att erbjuda det vid registrering av nya webbhotells konton. Men jag rekommenderar ändå att tittar på möjligheterna att gå över till MySQL.

 50. mssurftown
  mars 11, 2013 @ 3:55 e m

  CGI-dir fasas ut i den bemärkelse att vi tar bort möjligheten att aktivera CGI via kontrollpanelen. Vi kommer inte att stänga för dom som redan har aktiverat CGI och om du har kunskapen till det så kan teoretiskt sätt CGI fortfarande aktiveras genom en .htaccess fil.

1 2