Vi städar upp och fasar ut en rad funktioner

”The Times They Are a-Changin'” sjöng Bob Dylan redan 1964 och detsamma säger vi just nu på Surftown. Vi fortsätter arbetet med att förbättra våra produkter och för närvarande arbetar vi på en större uppgradering och optimering av våra backend och system. I samband med detta kommer några funktioner fasas ut och tas bort. Några av dessa ersätts dock med något nytt och bättre.

NOTERA: Det är tal om funktioner som idag finns i din kontrollpanel (My Surftonw). Det handlar alltså uteslutande om att den funktionalitet inte längre kommer att vara tillgänglig via kontrollpanelen.

Alla funktioner nedan kommer att fasas ut under våren. Vi kommer att berätta mer när vi närmar oss.

Det finns olika anledningar till att funktionerna fasas ut. Några av funktionerna tas bort eftersom de utgör en onödig säkerhetsrisk, samtidigt som det finns bättre alternativ. Andra funktioner, som MIME type och ODBC, fasas ut eftersom våra webbserverprogram inte längre har stöd för dem eller för att de är föråldrade och har ersatts av nyare funktioner.

Nedan följer en fullständig lista över de funktioner som kommer att tas bort:

white_1px

CGI-dir

CGI-dir fasas ut i den bemärkelse att vi tar bort möjligheten att aktivera CGI via kontrollpanelen. Vi kommer inte att stänga för dom som redan har aktiverat CGI och om du har kunskapen till det så kan teoretiskt sätt CGI fortfarande aktiveras genom en .htaccess fil.

white_1px

MIME-typer

Möjligheten för att lägga till egna MIME-typer via kontrollpanelen försvinner. Man kommer naturligtvis att kunna fortsätta använda egna MIME-types via .htaccess och web.config.

white_1px

SSI

När vi talar om SSI så är det funktionaliteten med SHTML som kommer att fasas ut, då det idag finns mer modärna alternativ i PHP och ASP.net.

white_1px

PostgreSQL

Möjligheten för att skapa nya PgSQL-databaser kommer att försvinna. Existerande databaser kommer inte att påverkas.

white_1px

Maildomän-alias

Vi vill understryka att det inte är tal om vanligt e-post-alias. Du kommer fortfarande kunna upprätta en e-postadress som ett alias till en annan e-postadress. Det är däremot tal om en mindre använd och separat e-postservice som finns i förbindelse med upprättelse av domänalias.

white_1px

SiteStudio och SiteBuilder ersätts av ett nytt och bättre hemsideprogram

Har du skapat din hemsida med hjälp av SiteStudio eller SiteBuilder, så kommer det inte att påverka din redan publicerade hemsida. Användare som har aktiverat och använder SiteBuilder kommer fortsatt att kunna redigera deras hemsidor. SiteStudio kommer att tas bort helt för alla användare och man kommer inte att kunna uppdatera sin hemsida genom SiteStudio.

Alla användare får tillgång till ett nytt och bättre hemsideprogram där du kan skapa en vacker och modern webbplats. Det kommer vi naturligtvis berätta mer om inom kort.

white_1px

Squirrelmail och Atmail fasas äntligen ut

Det är nu en tid sedan vi lanserade vår nya webbmail. Då meddelade vi att vi skulle påbörja utfasningen av de två gamla webbmailklienterna Squirrelmail och Atmail. Nu är det dags att göra allvar av planen och de två webbmailklienterna stängs ner helt. Därefter kommer du bara ha tillgång till Surftowns nya webbmail.

Vi har valt att fasa ut SquirrleMail och AtMail p.g.a flera olika orsaker. Vi vill fokusera vår insats på en webbmail och har valt att fokusera på vår nya webbmail som tillåter oss att erbjuda ett större urval av funktioner. Det är också den webbmail som används av största delen av Surftowns användare. Det är även så att både SquirrleMail och AtMail innehåller fel som skapar onödvändig frustration hos användarna och extra arbete för oss.

Vi har tagit de synpunkter som finns i förhållande till vår nya webbmail och i förbindelse med det kan jag avslöja att det under sommaren kommer en stor uppdatering av webbmailen. Både design och funktionalitet kommer att få ett stort lyft.

Om du av en eller annan orsak inte har möjlighet att använda vår webbmail, så är det även möjligt att installera ett e-postprogram på sin dator och läsa/hämta din e-post via POP3 eller IMAP.

white_1px

.web.surftown.se-domäner

Vi har redan tagit bort möjligheten att upprätta .web.surftown.se-domäner, men det finns idag fortfarande aktiva .web.surftown.se-domäner. Dessa domäner kommer under våren att bli deaktiverade så att de inte längre är tillgängliga. Eventuellt innehåll som ligger på de existerande .web.surftown.se-domänerna kommer inte att raderas, men eftersom domänerna inte längre kommer att fungera, kommer materialet inte heller kunna nås via en webbläsare.

white_1px

FrontPage Extensions

Även här handlar det om en funktion som redan idag inte finns tillgänglig för nyregistrerade kunder. De användare som har haft FrontPage Extensions aktiverat innan dess vi stängde ner för funktionen har fortfarande kunnat använda den. När vi under våren stänger ner för FrontPage Extensions så kommer det att gälla alla användare, och funktionen kommer inte längre att vara tillgänglig i kontrollpanelen.

white_1px

OsCommerce (1-click install)

Vi har tidigare erbjudit möjligheten att installera OsCommerce via 1-click Toolbox. Idag erbjuder vi inte den möjligheten, men du kan dock installera OsCommerce manuellt och använda OsCommerce på Surftown webbhotell.

white_1px

ODBC och MyLittleAdmin

För både ODBC och MyLittleAdmin finns det nyare och bättre alternativ. Klicka på ”Läs mer” bredvid dem för att läsa mer om hur du exempelvis använder SQL Management Studio istället för MyLittleAdmin eller hur du ansluter till en MSSQL databas utan att använda ODBC.

Om du har frågor är du välkommen att kontakta Surftowns kundtjänst på https://surftown.com/support/create

70 Comments

1 2
 1. mssurftown
  mars 11, 2013 @ 4:48 e m

  Din e-post hantering kommer inte att påverkas av de förändringar som vi har lagt ut här. Du kommer att kunna fortsätta använda dina vanliga inställningar som du använder idag.

 2. Sture
  mars 11, 2013 @ 5:22 e m

   Blev också lovad att svar på Squirrelmailproblemet skulle postas i bloggen idag. Nåja, dagen är ju inte slut än…

 3. mssurftown
  mars 12, 2013 @ 12:01 e m

  Blogginlägget är uppdaterat med information gällande SquirrleMail och Atmail klienterna. Jag hoppas att det kan vara till hjälp.

 4. Sture
  mars 12, 2013 @ 2:30 e m

  Så tänker ni ta bort Squirrelmail innan er egen webmail är uppdaterad? Hur kommer den att ändras för att göra den snabbare och smidigare?  Det är lite märkligt att ni inte vill kommentera alla dessa ändringar – inte bara webmail då förstås.

 5. Håkan Madsen
  mars 12, 2013 @ 10:35 e m

  Håller helt med.
  En av anledningarna till att välja surftown var just squirrelmail.
  Smidigt och funkar i alla lägen.
  Den nya är trög och tar för lång tid=för mycket onödigt som laddas.
  Jobbar ofta från hotell vilket får till följd att man oftast inte kan kolla mailen.
  Buuuuuuuu.
  Bättring surftown
  Bryr mig inte om de ”nya bättre” (vilka de nu är) som erbjuds.
  Som om inte squirrel klarar det.

 6. Hhhhh
  mars 13, 2013 @ 8:41 e m

  Om du har webhost kan du teoretisk sett hosta vilken webmail klient som helst själv

 7. PaLa
  mars 15, 2013 @ 3:48 e m

  Hittar ingenstans där man från surftowns håll har svarat på Squirrelproblematiken som mssurftown skriver.

 8. Sture
  mars 19, 2013 @ 9:26 f m

  Jag skulle vilja ha lite mer besked innan jag betalar hotellet igen.

 9. Ing-Marie Parneborg
  mars 19, 2013 @ 11:02 f m

  Vår hemsida https://www.bollnastravetsdamklubb.com/ är skapad i Frontpage måste jag göra en ny hemsida?

 10. Henrik Schullström
  mars 21, 2013 @ 9:33 f m

  Jag kollade just en webbsida jag skapade åt en förening för några år sedan. Jag rekommenderade dem Surftown eftersom jag själv… då… var nöjd kund.

  Nu ser jag att kontaktformuläret inte längre fungerar, så de får ingen som helst e-post när någon vill föreningen något. Besökaren får ett felmeddelande…

  Och förklaringen är att CGI är stendött. Grattis, Surftown, jag skickar vidare till Er om jag får klagomål!

 11. Henrik Schullström
  mars 21, 2013 @ 9:45 f m

  För övrigt vet jag att sidan i fråga kommer att bli helt värdelös utan SSI. Den blir inte längre begriplig helt enkelt!

  Paradoxen här är att Surftown å ena sidan utfärdar massor av varningar för säkerhetshål i CMS (PHP), men å andra sidan drar undan mattan för dem som byggt webb utan CMS. Hur ska ni ha det?

 12. Sture
  mars 22, 2013 @ 8:00 f m

  Det är klart att det inte är till någon hjälp, det finns inget sådant inlägg. Hur går det med den raka, öppna diskussionen?

 13. cmquist
  mars 22, 2013 @ 2:28 e m

  Hej Henrik,

  SHTML kommer inte längre att stödjas av våra webbservrar efter en uppgradering senare i vår. Vi har valt att fasa ut funktionen då ytterst få använder den, och då includes lätt kan göras t.ex. med PHP eller ASP.

  Existerande sidor kan konverteras utan bekymmer, och behöver du hjälp med detta så är vår support självklart redo att hjälpa till!

  När det kommer till den sida du nämnde i ditt förra inlägg så har CGI inte stängts av – det är som sagt möjligheten att slå av och på CGI via kontrollpanelen som kommer att försvinna.

  Har du problem med en sida som använder CGI, så är du mer än välkommen att kontakta supporten.

 14. cmquist
  mars 22, 2013 @ 2:47 e m

  Hej Sture. Vi har uppdaterat det ursprungliga blogginlägget med mer information om vad som kommer att hända:

  Squirrelmail kommer att fasas ut. Vi har emellertid tagit kritiken till oss, och kommer att lansera en snabbare och bättre version av vår webbmail mot sommaren.

 15. Kennet
  mars 23, 2013 @ 12:56 e m

  Ta inte bort Squirremail! Den fungerar jättebra.

 16. Henrik Schullström
  mars 24, 2013 @ 1:08 e m

  Okej… Sidan jag refererar till har jag inte längre kontroll över, då jag inte längre har med föreningen ifråga att göra. Men jag känner ansvar för att min kod fungerar och för att jag rekommenderade Surftown.

  Vad jag gjorde innan jag skrev inlägget var att jag skickade nämnda formulär utan att fylla i de fält som är obligatoriska. Jag vet vilka (för avsändaren begripliga) felkoder som ska komma tillbaka, men i stället fick jag detta (notera att jag har avidentifierat kund/URL):

  lscgid: execve():/hsphere/local/home/[’user name’]/[’domain name’]/cgi-bin/f2e2.cgi: Permission denied

  Jag kan inte tolka detta, men tog det som ett tecken… Jag vet inte heller vad felet beror på och kommer i vilket fall inte att kunna åtgärda det!

  Föreningen i fråga får väl kontakta supporten, om de nu har en aning om vad som pågår…

  Sidor jag kommer åt kan jag själv ändra, jag kan bara inte se vitsen med att ge folk en massa extrajobb genom att ta bort tjänster man har lurat sina kunder att använda genom att de tjänsterna fanns…

  Jag tror att Surftown lider av något slags ’hacker’- eller ’nördmentalitet’ i betydelsen att ni utgår från att den som har webbhotell både är kunnig, uppdaterad och framför allt aktiv och road av att ständigt koda om sina sidor. Så är det alls inte i verkligheten!

  Jag vet många exempel på webb (inte bara hos Surftown) som aktivitesmässigt har nästan avsomnat, de kunniga kodarna har dragit vidare, men någon eller några finner sidans existens så viktig att de fortsätter betala för hotellet.

  Dessa klarar ofta inte ens att byta hotell p.g.a. obefintliga kunskaper. När så den underliggande tekniken förändras, kommer sådana sidor att haverera och försvinna, trots att kunden betalar för sin domän och sitt hotell. Eller också ska de tvingas betala en gång till för något som redan ska fungera, d.v.s. om de tvingas anlita någon som behärskar det hela, för att för dyra pengar få koden ”uppdaterad”.

  Är inte det skandal?

 17. Hans Jonasson
  april 5, 2013 @ 6:03 e m

  Jag skulle precis göra en ny hemsida när jag läste inlägget men avstod p.g.a. det, när kommer det utlovade nya systemet?

 18. cmquist
  april 8, 2013 @ 10:32 f m

  Det felmeddelande du beskriver verkar vara ett problem med MIME-types. Om föreningen kontaktar oss, så hjälper vi gärna till.

 19. cmquist
  april 8, 2013 @ 10:40 f m

  Hej Hans. Ändringarna kommer nu i vår, innan sommaren. Då det rullas ut på olika datum för olika länder så kan jag emellertid inte ge något specifikt datum på när du kommer att få tillgång till det.

  Du kommer emellertid att kunna fortsätta använda Site Builder även i framtiden, förutsatt att du har det aktiverat idag.

 20. Sture
  februari 1, 2014 @ 11:27 f m

  Jag vet inte hur länge det varit så, men försökte logga in på Squirrelmail via er hemsida idag, bara för att finna att länken inte längre finns där. Det enda jag hittade var en snabblänk till er vedervärdiga Webmail. Som tur är hade jag adressen sparad till Squirrelmail så jag kunde läsa mina mail ändå. Ni är tydligen fast beslutna att göra majoriteten av era kunder missnöjda? Jag fattar inte vad ert problem är?!
  När jag sen läste ert hånfulla blogginlägg om One tänkte jag att det här är inte en leverantör jag skulle ta i med tång om jag inte redan var kund hos er. Jag letar nu efter ett seriöst webhotell.

1 2