Så kan du själv förbättra säkerheten för din WordPress-installation

CMS-systemet WordPress  är Världens mest populära verktyg för att bygga webbsidor  – Utav de 1 million mest populära webbsidorna på Internet så drivs över 17% av WordPress, på grund av dets flexibilitet och användarvänlighet.

Nackdelen med WordPress är att det desvärre ett vanligt mål för hackers. När ett säkerhetshål upptäcks, så säljs det ofta vidare till andra hackers, för tusentals kronor eftersom det kan användas på otaliga webbsidor. WordPress popularitet gör med andra ord att det är väldigt utsatt, men man kan som tur är själv göra mycket för att göra sin webbsida eller blogg mot angrepp.

Tidigare så har man sett storskaliga angrepp mot flera tusentals WordPress-sidor, som blivit infekterade med skadlig kod. Detta har resulterat i förstörda sidor och virusinfektioner på besökarnas datorer. Vi vill därför upprepa vårt budskap ifrån tidigare blogginlägg – att det är viktigt att hålla sin WordPress-installation uppdaterad. WordPress utvecklare uppdaterar själva kärnan i WordPress relativt ofta, och de täcker därmed till de flesta säkerhetshål, vilket underlättar kampen mot hackers. Utöver uppdateringarna så finns det även en del andra verktyg, som kan medverka till att göra en sida mer säker.

Så gör du WordPress säkrare
Ett snabbt och effektivt sätt att göra sin sida säkrare är tillägget ’Better WP Security’, som är gratis och kan  installeras genom WordPress administrationspanel. Tillägget samlar en radda olika funktioner som var för sig kan användas till att förbättra säkerheten på din WordPress-sida. Till exempel så hjälper det till med att dölja att din sida drivs av WordPress. Detta är en fördel i sig, eftersom det gör det svårare för hackers att hitta sidan.

Tillägget hjälper också till med att att blockera en del vanliga säkerhetshål i själva installationen, och som potentiellt kan missbrukas för att förstöra eller ta kontroll över sidan.

Better WP Security fokuserar primärt på själva WordPress-installationen, men det är även viktigt att understryka att det även är viktigt att uppdatera teman och plugins, som ofta har sårbarheter i sig. Speciellt äldre versioner av teman har ofta säkerhetshål i sig, och det är bara en fråga om tid innan hackers utnyttjar sig av dem. Som användare av WordPress så är det därför av yttersta vikt att man regelbundet underhåller sin WordPress-installation.

Generellt sett så är nyckeln, till att hålla hackers på avstånd att hålla koll på sin sida, och med WordPress i sig. På det sättet så kan man reagera proaktivt reagera nyupptäckta säkerhetshål och därmed förhindra oväntade besök ifrån hackers. Detta gäller för alla webbsidor – även de som inte drivs med WordPress.

Om du vill veta mer om hur man kan säkra sin sida så har WordPress utvecklare själva skrivit en artikel i ämnet:
https://codex.wordpress.org/Hardening_WordPress

Vad har du gjort för att säkra din WordPress-installation?

2 Comments

 1. ibrahima sene
  juni 11, 2013 @ 8:42 e m

  jag förstår inte riktigt va ni mener. O det är svårt att se minna bilder ibland.
  ex. om jag går till galleri

 2. cmquist
  juni 18, 2013 @ 9:12 f m

  Hej Ibrahima,

  Om du skapar ett supportärende med lite mer information så kollar vi gärna upp det! ^CQ