Optimera dina bilder med WordPress-pluginet LiteSpeed Cache.

I första delen av vår guide till uppsättning av LiteSpeed Cache så gick vi igenom de mer grundläggande funktionerna i pluginet LiteSpeed Cache till WordPress.

Utöver de många möjligheter för optimering, som LiteSpeed kan erbjuda för presentationen av innehållet, så kan LiteSpeed Cache även optimera dina bilder så att de laddas så snabbt som möjligt.

Snabbare WordPress-hemsida med optimerade bilder.

När du lägger till en bild på din webbsida så är bilden i de flesta fall inte optimerad för användning på Internet. Det medför att bilder på webbsidor ofta tar mer plats än de egentligen behöver. LiteSpeed Cache har en inbyggd funktion för att skicka bilderna från din webbsida till en separat server, där bildernas storlek reduceras, och att sedan hämta de optimerade bilderna till din webbsida igen. Därutöver kan LiteSpeed Cache även konvertera bilderna till det extremt effektivat bildformatet WebP, och visa bilderna i WebP-format för de besökare vars webbläsare har stöd för formatet.

När en bild blir optimerad så sparas den ursprungliga bilden altid. Det säkerställer att du alltid kan gå tillbaka till orginalbilden av en bild om det finns behov för det.

Aktivering av bildoptimering i LiteSpeed Cache

För att aktivera bildoptimering så skall du först in i menyn ”LiteSpeed Cache” och därefter in under ”Image Optimization”. Första gången du går in där så skall du trycka på Update reduction status:

LiteSpeed Cache Image Optimization - Update Reduction Status - Bild från WordPress-pluginet LiteSpeed Cache

Detta kommer att registrera din webbsida på LiteSpeeds bildoptimeringsserver. När det är gjort så skall du igen in under Menyn ”LiteSpeed Cache” och därefter in under ”Settings”. Här hittar du en flik vid namn ”Media” och därinne en knap med ettiketten ”Image WebP Replacement”. Den skall vara påslagen. När det är gjort så klickar du på ”Save changes” för att spara ändringarna.

Resultat

När ovanstående är gjort så påbörjas optimeringen. För att förhindra att bildoptimeringsservern blir överbelastad så har LiteSpeed Cache ett Credit-sstem, som begränsar mängden bilder man kan få optimerat åt gången. Systemet fyller på automatiskt med tiden utan att det kostar något. Systemet ser till att det inte skickas för många bilder samtidigt, och kan, med andra ord, resultera i att det tar lite tid innan alla bilder är optimerade.

När bilderna är optimerade så kan man se resultatet genom att välja menyn ”Media” till vänster i menyn i WordPress. Här kommer det nu finnas en separat kollumn med namnet LiteSpeed Optimization:

LiteSpeed Optimization - Översikt av optimerade bilder - Bild inifrån WordPress admin

Den gröna ikonen deaktiverar WebP-visning av en specifik bild om det behövs.

Den blåa ikonen återställer bilden till den ursprungliga, icke-optimerade bilden. Det kan behövas ibland om komprimeringen blir för kraftfull.

 

Nu är du ett steg närmre en blixtsnabb webbsida.