Nya regler för cloud-tjänster – Bryter du mot lagen?

safe-harbor

I Oktober 2015 ogiltigförklarade EU-domstolen Safe Harbor-programmet, och gjorde det därmed olagligt för Svenska företag att överföra persondata till USA.

Safe Harbor-programmet har i 15 års tid gjort det möjligt för amerikanska företag att få tillgång till europeiska medborgares persondata. Problemet med programmet är att nationell säkerhet i USA väger tyngre än skydd av persondata, och amerikansk underrättelsetjänst har därför kunnat få tillgång till europeisk data.

Drabbas du av Safe Harbor-domen?

I praktiken betyder EU-domen att bland annat kundupplysningar, information om anställda, lön- och HR-data inte får läggas upp på cloud-tjänster som t ex Google Drive, Mailchimp, OneDrive eller Dropbox. Fram tills nu har europeiska företag fritt kunnat överföra persondata till amerikanska företag, men det går inte längre.

För privatpersoner har detta ingen större betydelse, men om du driver ett företag – litet eller stort – så måste du senast i Januari 2016 anpassa din hantering av cloud-tjänster efter domen.

Europeisk cloud-lösning säkrar din data

Hos Surftown finns det en färdig och säker lösning, som låter företag och privatpersoner att enkelt och tryggt dela filer och ta säkerhetskopior.

Keepit är ett Europeiskt alternativ till de amerikanska leverantörerna av fildelning och backup. Som en del av Cohaesio group, där även Surftown, Emag Creator och Gett ingår, har Surftown och Keepit ingått ett partnerskap som ger våra kunder trygghet vad gäller behandling och säkring av personliga och affärsrelaterade filer och data – allt under EU-lag.

Som kund hos Surftown får alla ett Keepit-konto för fildelning och backup, oavsett vilken webhotell-lösning man väljer. Till skillnad från de amerikanska cloudtjänster som Dropbox, som ger användarna en begränsad mängd utrymme, får alla kunder ett Keepit-konto med plats för 100GB data.

Surftown har självfallet alltid satt stor vikt vid säkerhet – både för oss själva och våra kunder, men det är roligt att se våra kunder efterfråga det mer. Förutom europeisk hosting står en europeisk ”Dropbox-lösning” riktigt högt i kurs.
–Martin André Jønck, General Manager

Om du vill ha din data säkrad på Europeisk mark, så kan du pröva Keepit redan nu.

blogg-banner.jpg