Google: Chrome – Googles nya webbläsare

Google lanserade nyligen sin nya webbläsare, Chrome, som innehåller en rad spännande funktioner. Det första ni förmodligen märker när du öppnar Google Chrome, är ett något annorlunda utseende. Fönstret fylls mer av webbplatsernas innehåll, och webbläsaren i sig är rätt minimalistisk. På Chrome’s startsida visas dina mest besökta webbsidor i form av miniatyrer, så du snabbt kan klicka dig vidare till någon av dina favoritsidor. Du kan dock såklart även ange en egen startsida, om du inte gillar Chrome’s egna. 

Nästa sak man upptäcker, är Chrome’s hastighet. Och då menar jag inte bara visningen av vanliga sidor, utan framför allt hur snabb webbläsaren är på ”tunga sidor” med massor av JavaScript, som är väldigt ofta förekommande på många stora och komplexa webbplatser i dag. På de platser jag vanligtivs upplevde som tröga eller tunga, upplevdes som betydligt snabbare i Chrome jämfört med både Mozilla Firefox och Internet Explorer. Hemligeheten bakom detta är den javascript-motor, döpt till ”V8”, som är utvecklad av ett danskt företag åt Google.

Google Chrome

Chrome har också nära integration med Googles sökmotor, och man kan därför få förslag på sökningar när man skriver saker i adressfältet (den så kallade ”Omnibar”). Adressfältet har alltså förvandlats till ett flerfunktionellt fält, där man både kan skriva in adress, sökord samt nå gamla sidor man tidigare besökt. 

Ett annat område där Chrome skiljer sig från konkurrenterna, är att den är ”kraschsäker”. Varje flik körs i sin egen process, så om en kraschar, ryker inte hela webbläsaren utan endast fliken som kraschade. 

Google Chrome, som är i betaversion, har (ännu) inte möjligheten att lägga till tillägg, som är en av de främsta fördelarna med konkurrenterna, om man som jag är gillar mängder av små tillägg som kan göra ens webbläsare mer personlig. 

Å andra sidan tror jag Chrome på sikt kommer bli en ganska fenomenal webbläsare.

Du kan ladda ner Google Chrome från dess hemsida eller så kan ni läsa dess tecknade serie som beskriver Chrome’s olika funktioner och ger även lite historik bakom projektet.