webbhotellstest

Internetworld ger tummen upp för Surftown!

Tummen upp för Surftown!Idag publicerades första ronden av 2010 års upplaga av Internetworlds webbhotellstest. Med stor glädje kan vi läsa att vi inte bara får tummen upp, utan att vi även får ett speciellt omnämnande gällande vår finfina produktguide, som hjälper blivande kunder att välja rätt produkt.

Internetworld säger det faktiskt bäst själva:

Surftown gör en bra grej som fler webbhotell borde dra lärdom av. Med en liten ”produktguide” kan besökaren via ett webbformulär fylla i vad hon behöver och därigenom få presenterat vilket av Surftowns paket som passar bäst. Simpelt, säljande, effektivt och uppskattat.

Vi tackar och bugar, då det är precis vad vi ville uppnå. Användarvänlighet var ett av våra primära fokus när vi lanserade vår nya sajt. Nu väntar vi med spänning på nästa rond, och håller tummarna (fniss) för ett lika trevligt resultat! 🙂

Tumult i branschen

Här om dagen publicerade Internetworld en intervju med Anders Aleborg, VD för Binero, där dem pratade om vad bloggen har betytt för Binero. Anders berättade att han först var skeptisk och trodde sig inte ha tid till bloggen, men prisade sedan deras initiativ och hyllade bloggen som bland det bästa de gjort. Deras mantra ”Sveriges mest öppna och vänliga webbhotell” har nog inte undgått någon, och bloggen skulle visa just hur öppna och ärliga dem är.

Därför blir man oerhört förvånad när man ett par dagar senare läser Jonathan Sulo’s blogginläggÖppenhet varar längst”, där han frustrerat och besviket berättar hur det verkligen hade gått till. Jonathan Sulo var tidigare marknadsförare hos Binero, och enligt honom en av drivkrafterna bakom bloggen och Bineros öppenhet och vänlighet.

Enligt Jonathan Sulo så var det han som publicerade en kraftigt övervägande majoritet av alla blogginlägg, som sedan publicerades under diverse medarbetares namn för att det skulle framstå som att alla på företaget deltog i bloggandet:

Faktum är att jag har skrivit en kraftigt övervägande majoritet av alla inlägg i Bineros blogg, från dess att vi började blogga till dess att jag lämnade företaget. […] Inläggen publicerades under olika namn enbart för att det skulle se ut som att hela företaget bloggade. Men jag var väldigt ensam och motarbetad. När jag efterfrågade hjälp, underlag eller respons från mina kollegor så fick jag oftast kalla handen.

Vad som även förvånar mig är att Jonathan Sulo, som självutnämnd öppenhetsambassadör, inte hade några som helst problem med att publicera sina verk under ”falskt” namn, något som för mig inte uppfattas som särskilt öppet eller ärligt. Och det var inte bara jag som häpnades över hans attityd och brist på ödmjukhet; I kommentarerna kan man läsa flertalet besvikna och överraskade kommentarer, inklusive från gamla medarbetare.

Nu är inte meningen med detta blogginlägg att smutskasta Binero eller Jonathan Sulo, de har båda bidragit till mycket gott i branschen!  Jag ställer mig dock undrande till om Binero verkligen är så ärliga och vänliga som de påstår sig vara, eller om det bara en marknadsförings-fasad. Det ska även bli intressant att se om Binero lyckas med årets prestation även nästa år, nu när de förlorat sin främsta sin PR-maskin, Jonathan Sulo.

Alla har vi våra skelett i garderoben, men jag tror faktiskt att det bara är positivt att sanningen till slut kommer fram. Ärlighet varar längst.

Bra val, Webbstjärnan!

Webbstjärnan 09Webbstjärnan är en tävling anordnad av .SE, där deltagarna tävlar om vem som kan skapa bäst webbplats. Fokus ligger på innehåll och inte utseende, och till sitt förfogande har man olika publiceringsverktyg, såsom WordPress, Joomla, MediaWiki med flera. Surftown var, tillsammans med Loopia och Wopsa, de tre webbhotell som ställde upp med att sponsra alla deltagare med var sitt webbhotell och domännamn.

Tanken är att tävlingen ska vara en årlig händelse, men vi kan se att tävlingen har varit en succé redan. 264 skolor, 498 lärare, 758 lag och 3586 elever resulterade i hela 405 publicerade bidrag. Fantastiskt! Det ska bli spännande att se vem som tar hem priset på 20.000 kr! 🙂

.SE gjorde faktiskt ett utmärkt val när de valde Surftown, Loopia och Wopsa som webbhotell. Både Surftown och Loopia blev nämligen rekommenderade av Internetworld i det senaste testet, där Surftown dessutom utnämndes till ’Bästa budgetval’. Läs mer om detta hos Stjärnkikarna, som är Webbstjärnans officiella blogg.

Registrera din domän utan att få den

Lång näsaJag har suttit och surfat runt lite bland vår branschkollegor, och ser att de har valt en lite märklig ”approach” kring övergången till .SE:s nya affärsmodell. I princip alla blivande registrars, inklusive årets webbhotell Binero och domänkungen Loopia, fortsätter att ta emot beställningar av .se domäner – utan att riktigt kunna garantera att kunden får sin domän.

De senaste månaderna har det registrerats runt 18.000 domäner i månaden, och .SE stänger ner sina system i över 3 dygn. Det är med andra rätt många domänregistreringar som sker varje dag. Vi undrar därför hur de registrars som har valt att fortsätta ta emot registreringar (och dessutom ta betalt) ska göra på Måndag, ifall en annan registrar hinner före med att registrera domänen deras kund är ute efter? Det låter inte som en särskilt trevlig kundupplevelse.

Vi har i alla fall valt att inte spela lotto med våra kunders pengar, och har stängt ner för .se registreringar helt. Vi är helt enkelt inte beredda att riskera att våra kunder får en så pass tråkig kundupplevelse. Vi håller fast vid vårt att löfte att vi tänker bli årets webbhotell, och jag hoppas därför att våra kunder har förståelse för att de inte kan registrera .se domäner förrän på Måndag.

Uppdatering: Man kan nu återigen beställa .SE domäner! 🙂

Rekommenderade av Internetworld!

Så var årets webbhotellstest utfört av Internetworld slut. Det har varit oliiiidligt spännande!

internetworld-feb09Gratulationer till Binero är på sin plats, som har stått för en värdig motståndare i denna kamp. Vi säger grattis, och önskar dem lycka till – för nästa år vinner Surftown.

Vi har under de senaste åren genomgått en otrolig förändring. Vi har insett att det är betydligt roligare och trevligare att driva ett webbhotell tillsammans med våra kunder, istället för tvärtom. Därför lanserade vi bloggen, wiki’n och deltagit i debatter runt om i Sverige.

I år blev vi utnämnda till ”bästa budgetval”, och blir dessutom rekommenderade av Internetworld – vilket av många ses som lite av en kvalitétsstämpel. För oss är det ett tecken på att vi är inne på rätt spår, vilket vi även fick tecken på när vi tog hem titeln ”Bäst i test” i Råd & Röns webbhotellstest.

År 2009 kommer bli ett otroligt spännande år, och redan inom ett par månader kommer det ske stora förändringar. Vi ska inte bara bli bättre på att lyssna på våra kunder, och i högre grad ta åt oss av den positiva (och negativa!) kritik vi får, utan kommer arbeta med att förbättra alla de andra aspekterna av Surftown såsom hemsidan, supporten, driftsäkerheten, osv. Mycket av detta är redan påbörjat, till exempel supporten har fått sig ett rejält uppsving, och många andra projekt drar igång inom kort.

Ni kan läsa alla delarna av årets webbhotelltest eller hoppa direkt till finalen.

Några minnesvärda citat ur artikeln:

”Surftown har en mycket tillmötesgående attityd i sitt webbaserade supportsystem som är integrerat med kontrollpanelen.”
(Och det är bara början, men stor ros till vår supportavdelning!)

”Mycket webbhotell för lite pengar, fritt från bindnings- och uppsägningstider. Trots att valt konto saknar både telefonsupport och backup drar Surftown längsta strået i budgetklassen, tätt följt av One.com”
(Backup-påståendet stämmer dock inte. Givetvis tar vi backup av alla våra webbhotell!)

”Binero har en sajt som inbjuder till dialog och öppenhet på ett sätt som bara Loopia och Surftown är i närheten av att matcha.”

Tack till alla våra kunder som hjälpt oss genom åren – utan er hade vi inte klarat det!

1 2