toppdomän

Surftown får ny registrar

AscioVi arbetar på en mängd förbättringar men en av dessa förbättringar har du troligtvis inte märkt av. Vi har nämligen nyligen bytt registrar; från eNom till Ascio — en ledande leverantör av domäner, med över 250 internationella toppdomäner (TLD’s).

Fler toppdomäner, större flexibilitet och bättre produkter

Vi hade gärna slagit på stora trumman över hur bra det här kommer bli, men sanningen är att du på kort sikt antagligen inte kommer märka av något. På längre sikt kommer du dock se betydelsen i detta.

Bytet till Ascio kommer först och främst ge oss möjligheten att i framtiden erbjuda dig fler toppdomäner att välja mellan, när du registrerar din domän hos Surftown. Utöver det så kommer bytet internt ge oss större möjligheter att anpassa våra erbjudanden och produkter efter era önskemål.

Så håll gärna ett öga på bloggen, där vi kommer berätta mer om våra framtidsplaner för Surftown.

Skaffa din egen toppdomän – för 1,1 miljon kronor

Vad är en toppdomän?

En toppdomän är det som kommer efter punkten i ett domännamn. Till exempel för surftown.se, så är ”.se” toppdomänen och ”surftown” själva domännamnet.

ICANN, organisationen som administrerar alla toppdomäner, klubbade idag igenom ett beslut att tillåta vem som helst att ansöka om en egen toppdomän. Det betyder att för en ”mindre” summa på runt en miljon kronor kommer du få möjligheten att ansöka om .vadsomhelst.

Det ryktas bland annat om att Tokyo och Paris redan har visat intresse om att ansöka om respektive .tokyo och .paris, samtidigt som man får anta att större företag och organisationer såsom Microsoft, Facebook och NASA kommer vara intresserade av en egen toppdomän; även om det endast är i syfte att skydda sitt varumärke från missbruk.

Vad tycker du? Bra eller dåligt för internet, och vilken toppdomän hade du velat se?

Läs mer:

Klart för nya toppdomäner – .SE
”Internet kommer att förändras i grunden” – DN
Aftonbladet punkt vad då? – Aftonbladet