Social Media

Så här skapar du en sida på Facebook

Har du läst våra tre goda råd innan du börjar med sociala medier, och är redo att starta en sida på Facebook för ditt företag eller din organisation så ger vi dig lite hjälp att komma igång.

Så här skapar du en ny sida på Facebook

Först och främst krävs det att du har en vanlig profil på Facebook innan du kan skapa en sida för ditt företag. Det går tyvärr inte att skapa en profil för bara ditt företag. Om du inte redan har en Facebook-profil bör du börja med att skapa en.

När det är klart tittar du till vänster i menyn och klickar sedan på rubriken ”Sidor och annonser”. Fortsätt med att klicka på ”Skapa sida”.

Första steget är att välja vilken typ av sida du vill skapa. I det här exemplet skapar jag ett nytt företag, men principerna är de samma oavsett vad du väljer. Den enda skillnaden är vilken och hur mycket information du anger.

Välj ”Företag, organisation eller institution” och ange de obligatoriska uppgifterna. Klicka sedan på ”Kom igång”. Då guidas du genom de tre stegen där du laddar upp en profilbild, skriver en beskrivning av din sida och väljer en så kallad ”Vanity URL”. Det är den unika adress som din Facebook-sida har. Exempelvis är Surftowns Vanity URL facebook.com/surftown.com, där ”Surftown.com” är vårt unika namn. Det finns dock vissa begränsningar – du kan inte välja namn som redan är tagna och vissa namn är inte tillåtna, exempelvis om de är för besläktade.

När du har gjort det här återstår bara det sista steget – att ladda upp en omslagsbild. Den är en fantastisk möjlighet att lyfta fram din Facebook-sida och göra ännu mer reklam för resten av ditt företag. Omslagsbilden ska ha storleken 851 x 315.

Nu kan du börja använda din sida. Lycka till!

Så här skapar du en sida på Google+

Google+ är ännu inte lika populärt och utbrett som Facebook, men det råder knappast några tvivel om att det lönar sig i längden att börja nu. Oavsett hur du vrider och vänder på det kommer en sida på Google+ att ha en positiv effekt på dina SEO-resultat. Och det tar faktiskt inte speciellt lång tid att komma igång.

Så här skapar du en ny sida på Google+

Först och främst måste du ha ett Google-konto för att kunna skapa en sida på Google+, och det skapar du på denna sida. Då får du dessutom åtkomst till flera andra Google-tjänster som Gmail och Google Docs.

När du har skapat ett konto får du automatisk tillgång till Google+ och kan sätta igång med att skapa en sida. Klicka på ”Fler” längst ner till vänster i menyn, och klicka sedan på ”Sidor” (på engelska ”More” och ”Pages”). Därefter kommer du till en översikt över dina sidor och där klickar du på ”Skapa ny sida”. Du kan även gå direkt dit genom att klicka här.

Nu är du redo att skapa din sida. Börja med att välja den kategori som din sida tillhör. Har du ett företag eller en förening ska du välja ”Verksamhet, institution eller organisation”, vill du skapa en sida för en viss produkt som du erbjuder ska du istället välja ”Produkt eller varumärke”. Sedan fyller du i de obligatoriska uppgifterna som namn, URL och kategori.

Din sida är nu skapad och du kan börja anpassa den.

Innehållet på sidan

Det är tre viktiga saker du bör ha med på din sida. Först och främst bör du skriva en bra text som beskriver ditt företag, och därefter ladda upp både en omslagsbild och en profilbild. Bilderna är en riktigt bra möjlighet att lyfta fram ditt varumärke och din sida så att besökarna känner igen den.

Omslagsbilden ska ha storleken 940 x 180 och profilbilden 250 x 250.

När du har lagt till beskrivning och bilder är du redo att bjuda in folk att lägga till din sida och skapa aktiviteter på den. Om du redan är aktiv på exempelvis Facebook kan du posta samma saker på Google+ som du gör där.

Lycka till med din nya sida!

Tre goda råd till ditt företag innan du börjar använda sociala medier

Om du driver ett företag, eller är anställd i ett, som funderar på att börja med sociala medier så vill vi gärna ge tre goda råd innan du startar.

Fokusera på de viktigaste sociala medierna

Du inser nog redan nu att ditt företag inte kan finnas på alla sociala medier. Det finns helt enkelt för många att välja mellan, och det går inte att uppbringa det engagemang som behövs för att klara av alla medier på samma gång.

Börja istället med att fundera på vilka sociala medier som är betydelsefulla för ditt företag, välj sedan ut de som är viktigast och håll dig till dem. I dag är de största och mest populära Facebook, Twitter och Google+, och enbart tack vare deras storlek är det meningsfullt att finnas med på dessa.

Nästa vecka kan du läsa mer om hur du skapar en sida till ditt företag på Google+ och på Facebook, och hur du kommer igång med att använda den.

Hitta ett bra verktyg för att administrera konton

Det finns en rad olika verktyg som kan göra livet enklare för den person som administrerar olika verksamhetskonton på sociala medier, men många av dem kostar också mycket pengar att använda. Som tur är kan du även hitta utmärkta verktyg som inte kostar skjortan. Några av de mest populära, som vi känner till, är Hootsuite, Sproutsocial och Sendible – men det finns säkert flera andra potentiellt lika bra verktyg.

Fördelen med ett sådant verktyg är att du får en överblick över relevanta inlägg om exempelvis ditt företag, och du kan även posta inlägg direkt på olika ställen om det finns behov av det. Flera av verktygen erbjuder även enkel statistik över dina aktiviteter.

Tänk på att administrering av Google+ Pages via sådana verktyg ännu inte stöds till 100 procent av Googles sida, men det dröjer nog inte länge förrän även det är möjligt fullt ut.

Tänk långsiktigt

Om du har tänkt engagera dig i sociala medier, så gör det helhjärtat och långsiktigt. Sociala medier är inte en snabblösning, deras största styrka är snarare möjligheten att bygga upp långsiktiga relationer med kunderna – och det tar tid.

Det innebär också att fokus inte bara ska ligga på att skaffa så många följare och fans som möjligt, utan snarare hur du kan aktivera dessa. Skapar du exempelvis en tävling kan du kanske få många fans på din Facebook-sida, men hur många av dem tror du kommer delta aktivt när tävlingen är slut?

För att säkra sammanhang och hållbarhet i ditt engagemang i sociala medier, kan du exempelvis skapa en enkel kommunikationskalender där du planerar vilket innehåll du vill posta under perioden. Det handlar inte om avancerad planering, men det bör ändå göras.

Försök även att hitta en balans i innehållet mellan att prata om ditt eget företag och ta upp ämnen som inte nödvändigtvis handlar om ditt företag men ändå är relevant för de personer som följer dig på Facebook eller Twitter. Det är ingen som orkar engagera sig om du bara pratar om ditt eget företag hela tiden – du skulle förmodligen inte vilja sitta en hel middag och prata om dig själv heller (såvida du inte har några verkligt intressanta historier att berätta).

Vi finns även på Twitter!

Följ oss på Twitter: @surftownDu har väl inte missat att vi finns på Twitter? Här på Surftown vill vi finnas där kunderna finns, och söker hela tiden nya sätt att kommunicera med er.

Så därför finns vi nu sedan en tid tillbaks även på Twitter som @surftown, där ni kan följa oss och snabbt få reda på händelser men även kontakta oss ifall ni har några frågor.

140 tecken räcker ganska långt, faktiskt. 😉