php

PHP7 har landat på Surftowns servrar

php-7-logo-and-spaceships.png

Den officiella versionen av PHP 7 är släppt och finns tillgänglig sedan 7/12 för alla Surftowns kunder. Det har ryktats om extrem förbättring av prestanda och hastighet jämfört med PHP 5 så vi tar ett snack med Connie, LVL 3 supporter på Surftown och reder ut vad PHP 7 kan betyda för dig som utvecklar och som arbetar med ett CMS.

Det har snackats mycket om att PHP 7 är upp till dubbelt så snabbt som 5.6. Vad betyder det, varför är det så, stämmer det?

Utvecklarna bakom PHP har lagt ett enormt arbete på att förbättra den bakomliggande programvaran, som tolkar PHP-filerna och gör den till körbar kod. Detta innebär att PHP-kod i allmänhet körs snabbare än med tidigare versioner av PHP. De tester som har gjorts, tyder på att prestandavinster på mellan 30% – 300% kan förväntas. WordPress har visat sig bli ca. dubbelt så snabbt med PHP 7.

Vad finns det fler för fördelar med PHP 7?

Förutom att det är mycket snabbare, så har man även förbättrat minneshanteringen. För programmerare finns det även en rad nya funktioner tillgängliga.

Hur är det med WordPress, funkar det?
Fungerar alla plugins?

Själva WordPress fungerar utmärkt, förutsatt att man har uppgraderat WordPress till senaste version (4.3.1 i skrivande stund). Det finns en del plugins och teman som använder funktioner, som har plockats bort ifrån nyare versioner av PHP.

Om man har en WordPress site och vill uppdatera till 7.0.0, vad bör man tänka på?

Innan man uppdaterar PHP så bör man se till att WordPress, samt alla plugins och teman är uppdaterade. Det är viktigt att man kommer ihåg att kommersiellt framställda plugins och teman inte alltid kan uppdateras automatiskt. Dessa skall isåfall uppdateras manuellt enligt utvecklarnas instruktioner.

Är det något som inte finns längre från 5.6?

Ja! Många funktioner ifrån PHP 4-tiden har plockats bort. Det som kommer att påverka flest användare är att mysql-funktionerna har plockats bort helt. De är nu ersatta med mysqli sedan PHP 5.4. Utvecklarna bakom PHP har skapat en lista över de saker man som programmör bör tänka på när man skall uppdatera sin kod för PHP 7:
https://php.net/manual/en/migration70.php

Hur uppdaterar man som Surftown-kund till PHP 7.0.0?

En snabb ändring i sidans .htaccess-fil räcker. Vi har en supportartickel om det här:
Guide: Att byta till PHP 7

Hur har det varit att jobba med implementerignen, är det lätt eller svårt att uppdatera våra Servrar?

Det största arbetet består i att testa allt först. Eftersom det är en del gamla funktioner som har plockats bort ur PHP, så går det t.ex. åt en del tid till att dokumentera hur man skall uppdatera diverse CMS-system, skriva supportartiklar, och se till att hela kundtjänstavdelningen är redo att svara på frågor som kan uppstå.

Uppgradera till PHP 5.3

Visste du att du kan få PHP 5.3 hos Surftown?

Alla kunder hos Surftown har möjlighet att få tillgång till en server med PHP 5.3. Nya kunder kommer automatiskt att tilldelas en server med PHP 5.3, och befintliga kunder kan kontakta kundservice för att bli uppgraderade från PHP 5.2 till PHP 5.3.

Nya möjligheter och bättre prestanda med PHP 5.3
Förutom en del felkorrigeringar i förhållande till tidigare versioner erbjuder PHP 5.3 även en rad funktioner varav några ursprungligen var tänkta för PHP 6.0. Till exempel erbjuder PHP 5.3 namespaces, MySQL native driver och anonyma funktioner (closures). Du kan hitta en fullständig lista över ändringarna på php.net. Där kan du även se korrigeringar och tillägg sedan lanseringen av PHP 5.3.

Förutom de nya möjligheterna råder det även bred enighet om att PHP 5.3 erbjuder betydligt bättre prestanda. Det beror bland annat på tidigare nämnd MySQL native driver, som ger snabbare exekvering av anrop till databasen men det finns även andra bidragande faktorer som sammantaget resulterar i en bättre prestanda.

Bristande bakåtkompatibilitet
Vi rekommenderar att du uppgraderar från version 5.2 till 5.3, men du måste tänka på att PHP 5.3 inte är fullt ut bakåtkompatibel med PHP 5.2. Det innebär att det kan uppstå kompatibilitetsproblem med eventuella program du använder eller om du t.ex. har utvecklat egna system. Det är därför viktigt att du säkerställer att din kod är kompatibel med PHP 5.3 och för detta ändamål rekommenderar vi att du läser migreringsguiden för PHP.

De populäraste programmen är redan kompatibla med PHP 5.3 och du behöver därför bara se till att du har de nyaste versionerna av dina program installerade – däribland alla större system som WordPress, Magento, Drupal och Joomla. Du kan normalt uppdatera till den nyaste versionen via programmets administrationsmodul alternativt kan du hämta den senaste versionen från utgivarens webbplats. Där hittar du också ofta information om hur du uppgraderar till den senaste versionen.

Vill du uppgradera från PHP 5.2 till PHP 5.3 – kontakta kundservice som kan hjälpa med eventuella frågor och starta en uppgradering.

Vi firar Drupal 7 med 100% rabatt på våra webbhotell!

Idag är det många, inklusive oss själva, som är lite extra glada. Det är nämligen så att efter år av frenetiskt kodande och en troligtvis ohälsosam kaffekonsumtion, så har de tusentals utvecklare som står bakom Drupal äntligen nått sitt mål! Idag släpptes nämligen Drupal 7, den senaste och bästa versionen av Drupal!

Vi tänkte passa på att fira detta tillsammans med tusentals andra i världen, genom att ge 100% rabatt på alla våra webbhotell!

Drupal 7 fungerar givetvis utmärkt med våra förbättrade webbhotell, så har du ännu inte testat Drupal eller våra webbhotell så är det ett utmärkt tillfälle att göra det nu!

Så vad väntar du på?! Beställ direkt – erbjudandet gäller endast idag! Drupal 7-firandet är över… Tack alla som deltog, och varmt välkomna! 🙂

Webbhotell i molnet med CloudLinux

CloudLinux - webbhotell i molnetSurftowns största uppgradering är äntligen lanserad, och introducerar en mängd förbättringar för våra webbhotell. I detta blogginlägg tänkte jag berätta lite mer om en av dessa, nämligen CloudLinux och dess innovativa LVE-teknologi.

LVE — supertunn virtualiseringsteknologi

LVE står för ”Lightweight Virtual Environment”, och ger oss en rad fördelar:

  • Högre stabilitet på webbservern tack vare isolering av webbhotell
  • Bättre prestanda, på grund av effektivare fördelning av resurser
  • Enskilda kunder kan inte påverka inte andra kunders stabilitet och prestanda
  • Snabb identifiering av kunder med skenande resursbehov
  • Förbättrad säkerhet trots safe_mode inaktiverat

Enkelt förklarat betyder det att ditt webbhotell hamnar i sin egen ”bubbla,” som förhindrar att det blir påverkat av andra webbhotell. Exempelvis om ett webbhotell skenar iväg med sin resursanvändning och börjar belasta servern onormalt mycket, så skulle det i vanliga fall innebära att resterande webbhotell på servern började upplevas långsamma…

Men inte med CloudLinux! CloudLinux fördelar snabbt resurserna så att alla webbhotell får de resurser de behöver för att fungera. Samtidigt kan vi snabbt identifiera och hjälpa den kund som fått ett ovanligt högt resursbehov.

Förbättrad prestanda och säkerhet för ditt webbhotell

Förr i tiden så var man tvungen att ha en ”gemensam” användare på webbservern, som alla webbhotell delade på. Detta introducerade dock en rad säkerhetsproblem som flera programmeringsspråk försökte lösa, dock inte utan komplikationer. PHPs föraktade safe_mode är just ett sådant exempel, som visserligen löste problemet men samtidigt introducerade en rad andra problem…

Den bästa lösningen hade såklart varit att låta varje webbhotell använda sin egna användare på webbservern. Men det är inte förrän på senare tid teknologin för att kunna göra detta, utan en väsentligt högre belastning på servern, har dykt upp.

Vi har valt en av de bästa teknologier för detta i form av CloudLinux, som låter oss isolera ditt webbhotell med hjälp av virtualisering. Du kan därför köra din kod som ditt webbhotells egna användare — utan att det tummar på prestandan eller säkerheten!

Safe Mode On/Off

Uppdatering – 9/12 2010: Väldigt mycket har hänt sedan detta inlägg publicerades. Bland annat har vi genomfört den största uppgraderingen i Surftowns historia, vilket bland annat introducerar safe_mode = off och en memory_limit på hela 128 MB! Vi har även lanserat vår egna VPS-tjänst. Läs mer om uppgraderingen och vår VPS-tjänst.

Sedan ganska lång tid tillbaka får vi frågor kring varför vi kör PHP med safe_mode påslaget på våra webbservrar. Då dessa frågor dyker upp oftare och oftare, tänkte jag nu förklara de underliggande orsakerna till detta.

Apaches PHP-tolk körs som en modul inuti webbservern, vilket gör att dina PHP-script exekveras med samma rättigheter som Apaches systemanvändare har. Detta medför att Apacheanvändaren måste kunna tillgå alla användares filer på servern. För att undvika att en kund får tillgång till en annan kunds filer använder vi den inbyggda validering av användaridentiteter som PHP:s safe_mode-inställning tillhandahåller.

Denna validering säkerställer att ditt PHP-script bara kan få tillgång till dina filer, genom att scriptets ägarskap jämförs med ägarskapet på de filer det försöker tillgå. Vi har, trots idoga försök och grundliga efterforskningar, inte kunnat hitta en bättre lösning som lämpar sig för den driftmiljö vi för närvarande har. Därför har vi valt att behålla safe_mode påslaget tills vidare, för att kunna garantera dina filers säkerhet och samtidigt ge dina besökare den bästa möjliga upplevelsen.

Den bästa lösningen vi kan tänka oss för att komma runt detta problem idag, är att flytta ditt webbhotell till en virtuell privat server, en så kallad VPS. I skrivande stund kan vi dock inte erbjuda den tjänsten, men vi arbetar febrilt på att lansera våra VPS-paket inom kort. Som VPS-kund får du en helt egen, virtuell server, där du varken behöver dela resurser eller filsystem med andra användare.

Eftersom varje VPS bara tjänstgör för en specifik kund kan vi garantera att ingen annan kommer åt dina filer, och kan därför också erbjuda PHP med safe_mode frånslaget. Även om priserna på våra VPS-tjänster ännu inte är fastställda kommer de av naturliga skäl att kosta lite mer än våra webbhotell. Dock får du som VPS-kund en hel del fördelar som vi inte kan erbjuda i vår delade hostingmiljö, i form av mer frihet och större möjligheter.

För dig som inte är intresserad av en egen VPS försäkrar vi dig om att vi arbetar kontinuerligt för att hitta en lösning som tillåter användning av PHP med safe_mode frånslaget även i vår delade hosting, utan att för den sakens skull göra avkall på tjänstens säkerhet och kvalitet.

Vår förhoppning är att vi ska kunna erbjuda detta inom en inte allt för avlägsen framtid, inte bara för att safe_mode-funktionaliteten kommer att försvinna i och med PHP version 6.0, men också just för att fler och fler kunder efterfrågar möjligheten.