nu-domän

.NU firar 10-års jubileum!

Toppdomänen .NU tillhör det lilla öriket Niue, som ligger ungefär 240 mil utanför Nya Zeelands kust. Niue är ett av världens minsta och mest isolerade länder, vars namn löst översatt betyder ”Titta, en kokosnöt!”. Otroligt, men sant. 🙂 Och skulle man vilja besöka detta lilla land, så skulle det dock kosta ungefär 75 000kr tur och retur. Inte den billigaste semestern, om man säger så.

.NU drog igång i slutet av 90-talet, då entreprenören Bill Semich fattade intresset för den. Han fick tillstånd av ICANN (tidigare IANA) att sköta administrationen av denna, och startade då .NU Domains Ltd. Efter att ha misslyckats marknadsföra toppdomänen i USA, flyttade han fokus till Skandinavien med orsak till att han fick reda att ”nu” var ett svenskt ord och alltså kunde nyttjas till en massa bra/roliga kombinationer.

Dessutom hade Bill Semich även utvecklat sin egna DNS-mjukvara som medförde möjligheten att använda internationella tecken, såsom Å-Ä-Ö, i sitt domännamn. Med andra ord, så passade .NU-domänen ypperligt  för den skandinaviska marknaden. Idag är .NU en av de mest populära toppdomänerna här i Sverige, av uppenbara skäl.

En annan intressant aspekt är att försäljningen av .NU-domäner i princip har finansierat Niue’s internetutbyggnad, och även medfört att Niue’s 1 800 invånare kan glädjas av gratis internetåtkomst. Så om man vill skaffa sig en egen .NU-domän och hjälpa invånarna på Niue med sin fortsatta internetutbyggnad, så tycker jag man ska göra slag i saken.

Självklart går det bra att registrera sin domän via Surftown, antingen via My Surftown för existerande kunder eller i samband med köp av webbhotell för nya kunder.