greasemonkey

Veckans tips #2

Allt eftersom tiden går, tar Mozilla Firefox större marknadsandelar. En av dessa anledningar är funktion för att installera Extensions, samt ett otroligt stort bibliotek av sådana. Med Extensions utökar du Mozilla Firefox funktionalitet, till exempel lägger till en FTP-klient, smidigare nedladdningshantering eller lägger till stöd för att visa sidor i Internet Explorer i en egen tab. Ett väldigt bra sätt för att anpassa sin webbläsare till att passa just dina surfvanor.

Två av mina absoluta favoriter är Greasemonkey och Stylish. Dessa gör att du kan förändra och påverka innehållet på sidor, genom att till exempel ta bort innehåll som du inte önskar se eller bara ändra sidans färger till något du tycker passar bättre. En annan fördel, är att du via dessa extensions kan påverka hur Mozilla Firefox ser ut och fungerar. Du kanske vill dölja en viss knapp? Ändra storlek på en annan? Byta färg på en tredje? Inga problem, det går att ordna.

Stylish förlitar sig på CSS, medan Greasemonkey använder sig av Javascript, för att påverka innehållet. För den CSS/JS-kunnige så går det bra att skriva egna styles och scripts, medan den okunnige kan utnyttja sig av Userstyles.org och Userscripts.org för att hitta den funktion de önskar i deras utförliga bibliotek, där alla styles och scripts är publicerade av användare av dessa extensions.