ahead nero suite

Veckans tips #3

Idag är utbudet av gratis programvaror så pass högt, att det inte krävs att man slänger ut en massa pengar på mjukvara. Speciellt då kvalitéten på alternativen oftast håller samma eller högre kvalitet än vad den kommersiella och/eller ”vanligt förekommande” mjukvaran gör.

Jag tänkte därför dela med mig av en liten lista, på de program jag kan rekommendera och anser är fullt tillräckliga till att helt ersätta sin föregångare.

Ahead Nero Suite
Tiden då Ahead’s Nero var det bästa alternativet är förbi. Med åren har de lagt till fler och fler funktioner och program som har skapat ett paket som är jobbigt att använda och betydligt mer resurskrävande. Då jag i 99 av 100 fall endast vill bränna en CD/DVD-skiva när jag startar Nero, så känns det därför rätt meningslöst att ha ett 10-tal andra funktioner som jag aldrig kommer använda. Som tur är kan man bocka av dessa vid installationen, men då kan man lika gärna använda sig av ett renodlat brännarprogram, som…
Alternativ: CDBurnerXP och ImgBurn
Både CDBurnerXP och ImgBurn är lättviktiga program som gör det de är skapade för, det vill säga bränna CD/DVD-skivor. Varken mer eller mindre, och de gör det riktigt bra. De är dessutom helt gratis att ladda ner och använda.

Adobe Reader
Även här är ett bra exempel på ett annars bra program, som tyvärr har tappat en hel del i prestanda och resursutnyttjande, där det ibland tar evigheter att öppna sina PDF:er.
Alternativ: FoxIt Reader och Sumatra PDF
Både FoxIt Reader och Sumatra PDF är fullt duliga PDF-läsare, som startar och renderar snabbt och kvickt.

Windows Live Messenger
WLM är i grunden inget dåligt program. Det innehåller det mesta man kan tänkas behöva, och klarar av det ganska bra. Dock är det begränsat till endast MSN-protokollet, och man behöver därför installera fler program för att hantera sina kontakter på ICQ, AIM, Skype m.m.
Alternativ: Digsby och Pidgin
Både Digsby och Pidgin har stöd för de flesta populära protkollen, inklusive MSN, ICQ, AIM, Yahoo, Jabber m.fl. Digsby kan även stoltsera med stöd för e-post (bl.a. Gmail, Hotmail, IMAP och POP3), och kan ansluta mot ett flertal sociala nätverk såsom Facebook, Twitter och MySpace. Digsby gick över till public beta (dvs vem som helst får testa) för en tid sedan, och är numera min personliga favorit. Pidgin kan dock kontra med ett stort bibliotek av plugins, öppen källkod och (i dagsläget) högre grad av personifiering via teman.

McAfee/Norton/Symantec Anti-Virus
Idag behöver man inte lägga ut en stor summa pengar för att få ett godkänt och effektivt antivirus-skydd. De kommersiella varianterna har dessutom tappat i prestanda och resursutnyttjande de senaste åren, och gratis alternativ har istället ökat på denna fronten.
Alternativ: AVG Free och avast! Home
Både AVG’s och avast!’s gratis-alternativ uppdateras lika snabbt som de kommersiella varianterna, och erbjuder likvärdigt antivirus-skydd, till ett betydligt bättre pris.

WinZip
WinZip var länge den ledande aktören när det gällde komprimering i Windows. I dagsläget ser det dock annorlunda ut. WinZips konkurrenter har kommit ikapp, och erbjuder samma funktioner i ett bättre utförande.
Alternativ: WinRAR och 7-zip och ALZip
7-zip är en relativt ny aktör på marknaden, där upphovsmännen även utvecklat ett nytt komprimeringsformat som erbjuder snabbare och/eller bättre komprimering. WinRAR däremot har funnits ett längre tag på marknaden, och är även min personliga favorit. WinRAR är dock inte gratis att använda (kostar € 29,95), men är så pass bra att jag ville ta med den här ändå. ALZip har jag inte testat uförligt, så där vågar jag inte uttala mig riktigt, men jag har hört mycket gott om den.

Microsoft Office
Microsoft’s Office-paket är mer eller mindre en självklarhet på företag runt om i världen. Men det hindrar inte nya aktörer att ge sig in i striden, med sina alternativ.
Alternativ: OpenOffice
OpenOffice kan skylta med öppen källkod och produkter som helt och hållet kan ersätta Microsofts Office-paket. Inlärningskurvan är dessutom väldigt låg, då du ganska kvickt känner igen dig jämfört med hur det ser ut och fungerar i Microsofts Office-paket. Dessutom så är det helt gratis att använda. De har släppt en beta-version av sin kommande version 3, som verkar väldigt lovande. Dock så får man tänka på att det faktiskt är en beta-version, och buggar kan förekomma. Jag kunde till exempelvis inte spara ett flertal dokument, då OpenOffice omedelbart kraschade.

Jag hoppas ni fick i alla fall något tips på nya program, och har ni några egna förslag så är ni hjärtligt välkomna att skriva en kommentar.