Återställningsstatus, 20:00

Två e-postservrar som täcker de flesta av de resterande berörda e-postanvändarna är nu uppe igen. Vi har en e-postserver kvar och den förväntas vara klar inom en timme.

Då trafiken i Köpenhamn inte fungerar som vanligtså har tyvärr några av våra leveranser idag blivit flera timmar försenade. Vi tror fortfarande att vi kommer att få upp alla servrar innan dagen är över, men det kommer att finnas databas- och storageservrar som kommer behöva natten på sig för att återställas helt och hållet. Men vi kör på!

Jag måste varna för att det finns en central storageserver som påverkar många hemsidor där det för närvarande arbetas med två scenarier. Utan att jag helt förstår mig på de tekniska detaljerna riskerar vi att komma komma in i en långvarig återställningsprocess – kanske flera dygn. Jag återkommer mer angående det när vi vet mer om hur det kommer att bli – och det gör vi ikväll.

Vi är nu 90% igenom vår katastrofåterställning. Jag vet att det inte spelar så stor roll för er som fortfarande inte har tillgång till era tjänster, men vi gör allt vi kan för att få er tillbaka online så snabbt som möjligt. Vi arbetar lika hårt för att få de sista 100 online, som de 100.000 första.

Återställningstatus, måndag 4 Juli kl 20:00:

 • DNS-server: 100% Online
 • Webbserver: 100% Online
 • E-postserver: Det är en mindre e-postserver kvar, som är återskapad inom en timme. Så snart e-postservern är återskapad kan man skicka och ta emot e-post, medan e-postarkiv löpande blir återställt efterföljande.
  Antal berörda: ”Bara” ca 3% av vår e-post infrastruktur är nu påverkad.
  Normal drift: förväntas måndag kl 21.00

Några nätverksswitchar kör på reducerad hastighet (100 Mbit/s) tills alla flyttade och återställda servrar är i drift i serverhallen i Amager. Därför kan svarstider vara något högre. Så snart alla servrar är tillbaks i normal drift kommer hastigheten skruvas upp till 1 och 10 Gbit/s igen.

Tyvärr är en webbserver inte mycket värd utan de ackompanjerande fil- och databas-servrarna. Och här gäller driftstörningar. Status för måndag kl. 20:00

 • Storageservrar: 77% online. Kvarvarande återställning från backup kräver ny hårdvara. Hårdvara är levererad och installeras just nu. Därefter påbörjas återställning omedelbart. Detta är tyvärr en långsam process, och förväntas bli klar under natten.
  Antal berörda: upp till 23.000 kunder
  Normal drift: förväntas natten till Tisdag
 • Databasservrar: 80% återställt under Söndagen. Kvarvarande återställs från backup under Måndagen. Hårdvara är levererad och installation påbörjad.
  Antal berörda: upp till 20.000 kunder
  Normal drift: förväntat natten till Tisdag

Vi får kontinuerligt in mejl från kunder som fått sina tjänster återställda, så vi är väg i rätt riktning och vi förväntar oss att bara ha ett fåtal berörda e-postkunder nu. Men bara 100 berörda kunder är 100 för många, så det arbetas fortfarande med oförminskad styrka för att komma tillbaka till 100% igen. Jag kommer med en status om ett par timmar igen. Följ @Surftown på Twitter tills dess.

Vänliga hälsningar

Kresten Bach Søndergaard
Kommunikationschef
Surftown

106 Comments

1 2 3
 1. Martin Röing
  juli 4, 2011 @ 11:06 e m

  tagganer!

 2. Pierre Fruhling
  juli 5, 2011 @ 1:21 f m

  Sitter i La Paz, Bolivia och har just skickat ett antal angelägna referenser till min hemsida…och nu finns den inte. Hur länge tror ni det dröjer?
  Pierre Fruhling

 3. Magnus
  juli 5, 2011 @ 5:51 f m

  Force majeure i alla ära men vad händer vid nästa skyfall?

 4. dani
  juli 5, 2011 @ 6:32 f m

  nu pot sa trimit mail cu atasamente ce se intampla??

 5. Maria jansdotter
  juli 5, 2011 @ 6:45 f m

  Vi kommer fortfarande inte åt vår mail och ingen kommer in på hemsidan där vår webshop är länkad!!! Katastrof!!!

 6. Camilla
  juli 6, 2011 @ 4:53 f m

  Sidorna är uppe, men kan inte administrera och e-post är fortfarande ur funktion. Synd att ni inte öppnar supporttelefonen för ALLA under rådande omständigheter, oavsett avtal. Förstår att sådant här kan hända, men saknar möjligheter till kontakt.

1 2 3